Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Bopæl

Når det skal besluttes, hvor dit barn skal have bopæl, skal det bestemmes ud fra en vurdering om, hvad der er bedst for barnet.

Det er ikke helt ligegyldigt, hvem der har bopælsretten over dit barn, dette gælder uanset om du og den anden forældre har valgt, eller Familieretshuset/Familieretten har bestemt, at barnet skal være lige meget hos hver af jer.

Bopælsforælderens rettigheder

Den forælder, barnet bor hos, er bopælsforælder og den anden forælder er samværsforælder. Bopælsforælderen har nogle rettigheder over barnet, som den anden forælder ikke har del i – blandt andet retten til at flytte med barnet, blot den anden forælder informeres seks uger før. Den anden forælder kan så nå at starte en bopælssag, hvis der er uenighed om flytningen.

Bopælsforælderen bestemmer endvidere de overordnede forhold om barnets daglige liv, såsom valg af daginstitution (ikke skole), fritidsaktiviteter og den direkte daglige omsorg. 

Bopælsret

Den forælder, der skal have barnet boende og dermed barnets bopælsadresse i fremtiden, har bopælsretten.

Når den ene forældre først har bopælsretten, kan det være svært at ændre den. Hvis det er muligt, bør du henvende dig til en skilsmisseadvokat, før du flytter fra jeres fælles bopæl uden børnene. Er du først flyttet fra dine børns adresse, kan det være svært efterfølgende at få bopælsretten.

Hvor skal barnet bo

Hvis I har fælles forældremyndighed, vil jeres børn automatisk have delt bopæl i tre måneder, efter I er gået fra hinanden, medmindre:

  • I begge flytter fra jeres fælles hjem
  • vigtige hensyn – såsom vold, seksuelle krænkelser eller omstændigheder, der påvirker barnets trivsel – taler imod

I perioden, hvor I har automatisk delt bopæl, kan ingen af jer starte en sag om bopælen i Familieretshuset.

Hvis I efter udløbet af de tre måneder stadig er uenige om, hvem af jer barnet skal bo hos, kan en af jer søge om hjælp til at få barnets bopæl fastlagt hos familieretshuset. 

Først når det er besluttet, hvem der skal have bopælspligten, kan der aftales eller træffes afgørelse om samvær. 

Bopælssager

Inden der søges om ændring af barnets bopæl, er det væsentligt at have i tankerne, at din beslutning kan
have negative konsekvenser for barnet. Ring derfor og få en uforpligtende snak med en erfaren advokat inden sagen om bopæl startes op.  

  

Kan Børneadvokaten hjælpe dig med advokatbistand?