Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Fuld forældremyndighed

Fuld forældremyndighed kan under visse omstændigheder blive en nødvendighed. Hvis du og din eks-partner har så svært ved at samarbejde og blive enige om tingene, at det i sidste ende får konsekvenser får jeres barn, kan det vurderes, at det er bedst, at en af jer får den fulde forældremyndighed over jeres barn.  

Forældremyndighed fuld 
Hvad betyder fuld forældremyndighed, og hvad vil det sige at forældremyndigheden er fuld? Fuld forældremyndighed er, når kun én af forældrene har den fulde forældremyndighed over barnet. Det kaldes også for ”eneforældremyndighed”. Fuld forældremyndighed betyder, at den forælder, som har den fulde forældremyndighed over barnet, kan træffe beslutninger i forhold til barnet uden at spørge den anden forælder. Om man har fuld forældremyndighed eller ej, har dog ingen betydning for, hvorvidt eller hvor meget, man har ret til samvær med sit barn. Forældremyndigheden knytter sig udelukkende til de beslutninger, der træffes i forhold til barnets liv – eksempelvis hvor det skal bo eller gå i skole.  

Hvem kan få fuld forældremyndighed?
Begge forældre kan få fuld forældremyndighed over barnet. I kan sagtens selv lave en aftale om, at en af jer skal have den fulde forældremyndighed over jeres barn.

I visse tilfælde har moderen dog, ifølge lovgivningen, automatisk fuld forældremyndighed over barnet. Det kan eksempelvis være, hvis du og din ekspartner ikke er gift, aldrig har boet sammen, eller hvis I ikke har underskrevet en såkaldt ”omsorgs- og ansvarserklæring” for barnet.  

Hvis ikke man kan blive enige om, hvem der skal have forældremyndighed over barnet, kan der søges om fuld forældremyndighed. Både fædre og mødre kan på lige fod søge om fælles forældremyndighed efter et brud. I langt de fleste tilfælde skyldes ophævelsen af den fælles forældremyndighed problemer i samarbejdet mellem forældrene. Hvis det vurderes, at forældrene ikke kan samarbejde til barnets bedste, kan Familieretten træffe afgørelse om at ophæve den fælles forældremyndighed og i stedet tildele en af forældrene fuld forældremyndighed. 

Søg fuld forældremyndighed
Hvis du står I en situation, hvor samarbejdet med den anden forælder er så vanskeligt, at det går ud over jeres fælles barn, kan du søge om fuld forældremyndighed over barnet. Du kan sende en ansøgning til Familieretshuset, som vil indkalde dig og den anden forælder til et møde. Hvis ikke Familieretshuset kan hjælpe jer til enighed om forældremyndigheden, kan sagen sendes videre til Familieretten, som kan træffe en afgørelse om, hvorvidt en af jer skal have fuld forældremyndighed over barnet.

Kan Børneadvokaten hjælpe dig med advokatbistand?